Pieter de Graaf – Fermata

Met Fermata, zijn eerste soloproject, heeft Pieter de Graaf zijn bestemming gevonden.
Zo voelt het voor de pianist die na zijn jazzstudie aan het Rotterdams Conservatorium in talloze bands speelde, inclusief zijn eigen Pieter de Graaf Trio.
Hij raakte bedreven in uiteenlopende genres als jazz, pop, hiphop en klassiek. Waar hij eerder dienstbaar was aan andermans ideeën, volgt hij nu zijn eigen weg. ‘In Fermata komt alles samen’, aldus Pieter de Graaf. ‘Alle stappen die ik in mijn muzikale ontwi
keling heb gezet, waren kennelijk nodig om te komen waar ik nu sta.’ Essentieel voor zijn huidige koers is de ervaring als toetsenist in The Kyteman Orchestra. Composities ontstonden ter plekke op basis van improvisaties. Het resultaat was ongewis, soms magisch, altijd spannend.
Zo wilde hij werken: vrij en ongehinderd afgaan op het gevoel – zijn eigen gevoel. Met cellist Jonas Pap, de producer van Fermata, ging hij in de studio aan de slag, zonder concessies te doen.
Onder hun handen kwam de muziek op een organische manier tot leven: minimalistische pianoliedjes en rijk gearrangeerde, robuustere stukken met koor, strijkers en zelfs een kerkorgel.Fermata is een project, omdat het nooit af is. Zoals de muziek is opgenomen, zal ze immers nooit live klinken. Op het podium is Pieter de Graaf zijn eigen eenmansorkest, mooi uitgelicht achter zijn piano, te midden van synthesizers en samplers.
Het neoklassieke genre heeft er met Pieter de Graaf zonder twijfel een nieuwe ster bij.
De single A Minor Story is daarvan een eerste, ontroerende bewijs.