The Prodigy – No Tourists

Het nieuwe The Prodigy-album No Tourists is het afgelopen jaar door Howlett in zijn studio in het Londense King’s Cross geschreven, geproduceerd en gemixt. Hoewel hij zelf als altijd de drijvende kracht is, omschrijft Liam No Tourists als een echt ‘band album’. De legendarische vocalen van Maxim en Keef Flint zijn niet te missen op dit zevende studioalbum van The Prodigy. Uiteraard zijn er wel enkele samenwerkingen met anderen, maar die zijn op de vingers van één hand te tellen. No Tourists is het geluid van de drie oerleden van The Prodigy, ruim twee decennia nadat ze eigenhandig het gezicht en het geluid van elektronische muziek eigenhandig hebben veranderd met het legendarische The Fat Of The Land. Met inmiddels meer dan 30 miljoen verkochte albums en meerdere muziekprijzen (twee BRIT Awards, twee Kerrang! Awards, vijf MTV Awards, twee Grammy-nominaties) op hun conto, rust de band echter niet op hun lauweren. Elk album is een nieuw hoofdstuk en ook No Tourists is next-level Prodigy.

Need Some1 is de opzwepende eerste single van het aanstaande album. De track beleefde zijn live-première op de koudste dag van 2017 in het Tilburgse 013, terwijl heel Nederland plat lag door sneeuwstormen. Toen nog meer laid back. “Need Some1 laat horen dat onze band nog altijd veelzijdig is”, aldus Howlett. “Dat is wat ik fijn vind aan The Prodigy. We hebben de vrijheid om een track als deze te droppen naast nummers waarop Maxim en Keef domineren en in alle gevallen is het representatief voor waar wij voor staan.” Over de Holloway sample voegt Howlett toe dat er altijd wel een element in de muziek te vinden is dat laat horen waar The Prodigy vandaan komt. “Als men mij vraagt hoe No Tourists klinkt, antwoord ik ‘Evil Rave’. Dát is ons geluid!”

Nu de productie van het album is afgerond, noemt Howlett No Tourists ‘net zo agressief als onze laatste albums, maar op een totaal andere manier’. Als muzikant, componist en studio maestro is hij nog altijd zo gedreven, compromisloos en opgefokt als toen hij 28 jaar geleden The Prodigy startte. Het nieuwe werk is bij uitstek bedoeld om live te spelen. Deze zomer doet de band verwoestende sets op festivals wereldwijd, zoals in Nederland recent nog op We Are Electric. Binnenkort maakt de band tourdata bekend voor het eind van het jaar. “Live spelen brengt alles samen. Ik kan niet schrijven als het podium geen uitlaatklep kon zijn voor de tracks. Daar zit de drive, live spelen is waar ik alles voor doe. Zolang ik niet het gevoel heb dat we als live-band verslappen, zullen we daar meedogenloos mee doorgaan.” Die ‘alles of niets’-houding is tevens de inspiratie achter de albumtitel. “Voor ons gaat No Tourism over escapisme, over de innerlijke drang om te ontsporen. Wees geen toerist. Er is altijd meer spanning en sensatie te vinden als je van de gebaande paden afwijkt!”

The Prodigy is terug! Hun ‘Evil Rave’ laat de hittegolf vele graden hoger gloeien en Need Some1 is een van hun vurigste tracks ooit. Zweten was nog nooit zo lekker.